Vadehavet

Fanø, Danmark

Nationalpark Vadehavet er Danmarks største nationalpark og byder på et evigt skiftende landskab bestående af lavvande og fladkyster, sandklitter og sandrevler, tidevandsflader og tidevandsrender, marskland og saltenge. Der er på en måde højere til himlen herude. Du kan opleve vidt forskellige landskaber på én og samme dag, efterhånden som terrænet forandrer sig i takt med tidevandets rytme, der gradvist blotter eller oversvømmer havbunden – dag ud og dag ind.

Det stærke tidevand er det rene drømmescenarie for ornitologer og andre fuglekiggere. Selvom Vadehavet er hvilested for millioner af trækfugle, er det alligevel de imponerende stæretræk, som er det helt store trækplaster i det UNESCO-beskyttede område. Fuglene bevæger sig hurtigt gennem luften i enorme mønstre, som forandres på et splitsekund for at skabe naturens egne kunstværker – en aftendans i gigantisk format med utrolig koordination.

Fænomenet, der er kendt som “sort sol”, er ganske enkelt fortryllende. Det er dog ikke alle oplevelser ved Vadehavet, der præsenterer sig med lige så stor pomp og pragt. Tidevandsfladerne er tilsyneladende ubevægelige ved første øjekast, men skinnet bedrager. Sandbunden er bogstaveligt talt levende med muslinger og dyndsnegle. Sneglen er kun få millimeter lang, men op til 120.000 af arten kan leve sammen på en enkelt kvadratmeter. Hertil kommer omkring 100.000 slikkrebse på samme areal, og når man ganger det med tidevandsfladens 4.700 kvadratkilometer, bliver antallet af levende organismer i sandet ganske astronomisk. 

Stranden ved på Fanø, ved Vadehavet

Ud til havet ligger tyskernes forladte bunkere fra anden verdenskrig, og det er muligt at cykle langs store dele af kysten. Overnatningsmulighederne spænder over alt fra sheltere til luksuriøse strandhoteller, så du hver aften kan se, hvordan tidevandet forandrer landskabet på ny.

Vadehavet dunjakke

S
M
L
XL
Mand vadehavet dunjakke forest base
2.500,00 kr
S
M
L
XL
Mand vadehavet dunjakke black gps
2.500,00 kr