Guide: Vask af dunjakke

En dunjakke er en uundværlig del af garderoben, især i de koldere måneder viser dunjakker sig fra deres bedste side. Deres kendetegn er enestående isoleringsevne og komfort opnået ved relativ lav vægt. Mange er dog stadig uvidende omkring hvordan en dunjakke skal passes og plejes for at bevare dens kvaliteter. Vaskeanvisningen i jakken er ofte stedet at kigge hen når man skal vaske sin jakke. Vi kommer her med et par ekstra tips og tricks til vask af dunjakke.

Hvad gennemgår vi?

Denne artikel dykker dog stadig ned i emnet for at få afklaret myter og give dig den mest optimale proces når du skal vaske din dunjakke. Dette hjælper med at bevare og forlænge holdbarheden på dunjakken. Her får du viden om hvordan du får mest mulig ud af din dunjakke.

Billede af dunkanaler på dunjakke Billede af dunkanaler på dunjakke

Myter om vask af dunjakker

Vi har samlet et par myter som vi ofte ser når man snakker om hvordan man behandler og vasker sin dunjakke.

Myte 1: Vask ødelægger dunenes isoleringsevne

Den mest almindelige myte går på, at vasken ødelægger isoleringsevnen. Dette er ikke sandt og derimod vil regelmæssig vask sikre dunets ydeevne, da dette vil fjerne snavs og olie, som kan forringe evnen for dunene til at holde på luften. 

Myte 2: Du skal aldrig bruge vaskemaskine 

Nogle tror at dunjakker skal vaskes og renses professionelt for at undgå skader. Professionel rengøring kan være et godt valg, men det er rigeligt at vaske dunjakken i sin egen vaskemaskine, så længe man følger anvisningerne i produktet og bruger et vaskemiddel.

Sådan forbereder du din dunjakke til vask


For at opnå det bedste resultat kræver det lidt mere end blot at smidde den i maskinen. Nedenfor ses et par simple trin som hjælper dig klar til vask:

 1. Læs vaskeanvisningen - start med at finde vaskeanvisningen på dunjakken. Denne label vil give dig vigtige informationer om vasketemperaturer og metoder specifikke for netop din jakke. 

 2. Tjek lommerne - Gennemgå alle lommer og sørg for at der ikke ligger nogle genstande som nøgler, kort, pung eller telefoner som kan beskadige jakken under vasken. Det gode ved dunjakker er, at de er lette, så man opdager nemt når der ligger tungere ting. 

 3. Lav forbehandling af eventuelle pletter - Hvis din jakke har tydelige tegn på pletter, bør disse fjernes med pletfjerningsmiddel inden vasken. 

Arctic Outdoor vaskemiddel

4. Luk alle lynlåse og velcro - for at sikre maksimal beskyttelse af dunjakken og maskinen skal der lukkes for alle lommer og velcro stopper med mere for at undgå tingene hænger fast. 


5. Vend jakken på vrangen
- dette beskytter jakkens ydre, som er det materiale, der skal beskytte dig mod blæst, regn og sne. 


6. Vælg det rigtige vaskemiddel
- vær sikker på at du har det korrekte vaskemiddel. 

Den korrekte process til Vask af dunjakke 

I den korrekte proces til vask af dunjakke er vaskemidlet essentielt, her kan man bruge Arctic Outdoor vaskemiddel. Normalt skal maskinen indstilles på 30-40 grader eller et skåneprogram.

Tørring af dunjakke:

Det er ekstremt vigtigt at du tørre din dunjakke rigtigt: 

 1. Tør din dunjakke umiddelbart lige efter vask af dunjakke - på denne måde undgår vi at de fine dun når at klumpe sammen i jakken. 
 2. Smid 2-3 tennisbolde eller en ren gummisko ind i tørretumbleren med jakken - dette hjælper med at puffe jakken op og give dunene luft. 
 3. Efter den første time tages jakken ud og rystes. Dette gøres fordi vi ønsker at dunene skal fordele sig jævnt rundt i dunjakken. Herefter gentages processen indtil jakken er HELT tør, det sidste step er vigtigt. 

TIP til vask af dunjakke: vej eventuelt din dunjakke før vask og efter vask, på denne måde ved du hvornår du har åbnet den samme fylde og vægt for dunjakken i din proces.

Vores dunjakker

Se alle
S
M
L
XL
Mand vadehavet dunjakke forest base
2.500,00 kr
S
M
L
XL
Mand vadehavet dunjakke black gps
2.500,00 kr
S
M
L
XL
Mand vadehavet dunjakke climbing grey
2.500,00 kr

Forlæng levetid mellem vask

Regelmæssig vask er afgørende for at holde din dunjakke i mange år. Men der er også et par ting du kan gøre mellem vask for at forlænge levetiden. 

Luftning af dunjakke

En hurtig luftning af sin dunjakke kan være med til at give dunene frisk luft og holde dem lugtfri. Dette kan gøres ved at hænge jakken op en blæsende  dag i et par timer. 

Pletfjerning

Får din dunjakke en lille plet, kan man med fordel fjerne den ved hjælp af en våd klud i stedet for at vaske hele jakken. Undgå at gnide for hårdt på jakken, da dette kan beskadige stoffet.

Opbevaring

Opbevar jakken hængende eller løst foldet for at undgå at dunene klumper sammen, undgå at opbevare jakken i en lukket tasket over længere tid.


Sådan tørre du din dunjakke uden brug af tørretumbler 

Mange mennesker tror, at den eneste måde at tørre en dunjakke effektivt på er ved at bruge tørretumbler. Men hvad gør man, hvis man ikke har adgang til en tørretumbler, eller hvis man ønsker at tørre sin dunjakke på en mere energivenlig måde? Her er nogle trin-for-trin tips til, hvordan du tørrer din dunjakke uden tørretumbler, samtidig med at du bevarer jakkens isoleringsevne og kvalitet.

Trin 1: Pres overskydende vand ud

Start med at presse så meget vand ud af jakken som muligt. Dette kan gøres ved forsigtigt at rulle jakken op og presse vandet ud. Undgå at vride jakken, da det kan beskadige dunet.

Trin 2: Brug et tørt håndklæde

Læg din dunjakke fladt ud på et stort, tørt håndklæde. Rul håndklædet og jakken sammen for at absorbere mere af det resterende vand.

Trin 3: Lufttørring

Find et tørt, ventileret område, hvor jakken kan hænge frit uden at røre ved andre objekter. Dette sikrer maksimal luftcirkulation omkring jakken, hvilket fremskynder tørreprocessen.

Trin 4: Vend og ryst regelmæssigt

Det er vigtigt at vende jakken og give den et godt ryst flere gange under tørreprocessen. Dette hjælper med at forhindre dunet i at klumpe sammen og sikrer en jævn tørring.

Trin 5: Tjek for fugt

Før du opbevarer jakken, skal du sikre dig, at den er helt tør. Selv en lille mængde restfugt kan føre til mug og en reduktion i isoleringsevnen.

Ofte stillede spørgsmål

 • Vask ikke flere stykker tøj sammen med din dunjakke. 
 • Brug dunvaskemiddel
 • Følg instruktioner på label i jakken
 • Vask når det er nødvendigt 
 • Gør brug af tennisbolde når du tørre jakken
 • Vej jakken før vask og efter tørring for at opnå samme vægt og fyldeevne
 • Ryst jakken 1 time mellem tørringer

Ja, dette gøres ved at presse overskydende vand ud. Brug et tørt håndklæde for at absorbere det sidste vand. Lufttørre jakken liggende udenfor, uden at det rører ved andre objekter, så luften kan cirkulere omkring jakken. Vend og ryst regelmæssigt. Tjek for fugt.

En dunjakke skal tørretumbles indtil den er HELT tør. Vej eventuelt jakken før vask og efter tørretumbling for at tjekke om vægten er den samme. Ryst jakken regelmæssig under tørring.

Små pletter kan renses med en fugtig klud med pletfjerner for at tage det værste af jakken, undgå at knubbe for hårdt, da dette kan beskadige jakkens yderste stof.